3 fine gåture i Paris

En af de bedste måder at opleve en storby på er til fods. Hvis du spørger mig. Her får du en guide til tre gåture, der viser forskellige sider af Paris.

1. En stribe af seværdigheder

Louvre-gåtur-Paris

Sted: Fra Louvre til Triumfbuen

Længde: 4 km

Highlights: Louvre, Tuileri-haven, Champs Élysées, Triumfbuen

Selvom denne gåtur går gennem et af Paris’ mest turistede områder, er det stadig for mig en af de mest storslåede ture i byen. På en helt lige linje ligger ikke færre end tre berømte monumenter, den fineste have og Paris ‘hovedgade’. Faktisk kan du fra starten af gåturen spotte alle seværdigheder ude i horisonten – udtænkt i sin tid af Napoleons byplanlægger Haussmann.

Tag metroen til museet Louvre (linje 1, station Palais Royal – Musée du Louvre). Start med en runde på gårdspladsen til denne imponerende bygning, der engang var kongeslot i Frankrig. Hvis du stiller dig med ryggen til gårdspladsen, kan du – på en klar dag – se helt til den gamle Triumfbue i horisonten.

Fortsæt ind i Jardin des Tuileries (Tuileri-haven). Her er der rig mulighed for at få lidt skygge under træerne, spise en is eller drikke en kop kaffe eller bare slappe af ved en af de mange springvand. Især lænestolene er meget eftertragtede, og på en søndag vil du ofte se franske familier lege med både i vandet.

Gåtur-Paris-5

Efter Tuileri-haven kommer du til Concorde-pladsen, hvor den store obelisk troner i midten. Fortsætter du herfra, kommer du direkte ind på den store boulevard Champs Élysées. Her hersker både vild trafik og chic stemning – det er her, alle de dyre butikker ligger, de smarte biler kører og ditto mennesker spadserer. Det er værd at tage hele vejen op til den gamle Triumfbue, der venter forenden – om ikke andet for at studere butikkernes overflod undervejs. Du kan eventuelt gøre et pitstop i Danmarkshuset – Danmarks prominente kulturhus i Paris – hvor du kan være heldig at fange en fin udstilling eller tage en kop kaffe i Flora Danica-restauranten.

Gåtur-Paris

Triumfbue-gåtur-paris

For enden af Champs Élysées ligger den gamle Triumfbue, hvor du kan få et vue over byen fra toppen. Du kan faktisk være heldig at afslutte turen med et kik til den nye Triumfbue, der ligger i lige linje ude i horisonten i kvarteret La Défense.

 

2. Blomster i højden

Sted: Place de la Bastille til Porte de Vincennes

Længde: 4,5 km.

Highlights: Massevis af blomster, overraskelser og fredelige åndehuller

Denne gåtur er virkelig som en hemmelig sti gennem Paris – og hvis du ikke vidste, at den var der, ville du sandsynligvis heller ikke bare lige finde den. “La Coulée Verte” (Den grønne sti), som ruten hedder, er nemlig anlagt oven på en gammel jernbanestrækning – syv meter over jorden og godt gemt mellem træer og buske.

Start på Place de la Bastille (metrolinje 1, station Bastille), gå om bag ved den store operabygning og find Avenue Daumesnil. Gå ned ad den, indtil du kommer til en slags trappe op – det er en rød bygning, hvor der står “Le Viaduc des arts”. Herfra er det bare at følge stien, så langt du har lyst. Der er skiltet hele vejen, men til sidst kan man godt gå lidt ‘galt i byen’, fordi skiltningen stopper. Men den første halvdel eller to tredjedele er også klart det mest interessante på ruten.

Gåtur-Paris4

Det er som om at træde ind i en helt anden verden, når du kommer op til begyndelsen af stien. Helt lukket inde i dit (næsten) eget, grønne univers og med masser af blomster og ting og sager at kigge på. Det sjove er også at kigge lidt ud over vejen og over mod bygningerne – hvor du faktisk befinder dig næsten halvvejs oppe i forhold til tagetagen.

Cirka midtvejs går ruten ned i gadeplan, hvor du kommer ind mellem en række beboelsesejendomme. Selvom scenariet skifter, er det stadig interessant, fordi du kommer igennem en bydel, du sikkert ikke ellers ville se. Ellers er der rig mulighed for at gå ned fra stien undervejs, hvis du ikke har lyst til at tage hele ruten.

Gåtur-Paris2

Paris-gåtur4

Coulee-Paris3

Paris-gåtur6

 

3. Øen i Seinen

Sted: Île Saint-Louis

Længde: 1-2 km.

Highlights: Landsbystemning, eventyrlig slikbutik, gode is

De fleste kender Île de la Cité – eller i hvert fald den berømte kirke på den lille ø i Seinen, nemlig Notre Dame. Men det er bestemt også værd at gå en tur over på naboøen Île Saint-Louis. Det er som at lande midt i en lille, fransk landsby med små (dyre) butikker og caféer, og det er lidt svært at forestille sig, at man faktisk befinder sig midt i Paris.

Der er flere veje over til øen, men start fx med at gå om bag ved Notre Dame. Her går broen Pont Saint-Louis over til øen, og så er det ellers bare at gå på opdagelse.

Paris-gåtur

Louis2

Der er en del små kunsthåndværker-butikker, den lokale bager, barber osv. Og så kan det godt anbefales at få is fra den agtværdige “Berthillon” – Île Saint-Louis er faktisk et af de eneste steder i byen, hvor der er en decideret Berthillon-restaurant. Desuden rummer øen slikbutikken La Cure Gourmande – det er som at træde ind i en butik fra Alice i Eventyrland med karameller og chokolade i lange baner. Og køber du rigeligt, får du de fineste æsker og dåser med. Desuden er butikken ikke karrig med smagsprøverne. Mums!

Louis

Louis3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.