Guide: ‘Workcation’ i udlandet

Overvejer du at rive en måned eller mere ud af din normale arbejdstrummerum og tage opgaverne med til et skrivebord i udlandet? Så får du her mine bedste råd til en arbejdsferie uden for Danmarks grænser.

I foråret var jeg så heldig at kunne tage en hel måneds ‘workcation’ i Paris – min yndlingsby over dem alle. I sagens natur var det lidt lettere at slippe af sted med, da jeg arbejder som selvstændig og i princippet kan udføre mit arbejde hvor som helst, bare der er internetforbindelse.

Gåtur-Paris4

Jeg havde derfor længe drømt om at prøve det af – og det var fedt. Men også hårdt og ensomt til tider sådan at rejse væk fra alt og alle i en periode. Har du også den drøm i maven – måske du selv er selvstændig eller har en forstående arbejdsgiver, der måske endda gerne vil sende dig ned til udenlandske samarbejdspartnere eller en international afdeling – så får du her mine bedste tips, så du får det bedste ophold overhovedet.

1. Overvej hvor du rejser hen
Det er oplagt at vælge et eksotisk sted som destination for din arbejdsferie – du kan jo lige så godt opleve noget helt nyt og anderledes, ikke? Det er også fint, hvis du er særligt eventyrlysten. Jeg havde også vilde overvejelser om New York eller måske Berlin for at pudse mit tyske af. Men du skal ikke undervurdere, hvor voldsomt det pludselig er at stå helt uden netværk i en fremmed by og uden de vante arbejdsrammer.

Workcation5

Derfor er jeg vildt glad for, at jeg valgte Paris – en by, som jeg kendte ret godt (og stadig havde lyst til at opleve) og ikke mindst et sted, hvor jeg havde venner og bekendte i forvejen, så det ikke blev alt for ensomt.

Så er der selvfølgelig også overvejelserne om, hvor du i det hele taget  arbejde som dansker – og hvor det kan gå hen og blive for bøvlet med diverse visumregler og arbejdstilladelse.

2. Hav en plan
Det kan være fristende bare at tage en dag ad gangen og go with the flow under dit ophold. Men hvis det ikke skal gå hen og blive mere vacation end work, er det en god idé at lægge en plan for, hvad du egentlig skal arbejde med. Måske du har planer om at vende hjem med en mappe fyldt med fotografier fra byen, måske du skal opbygge en ny hjemmeside, skrive en bog, opsøge nye kunder eller noget helt femte.

Place de vosges 3

3. Acceptér mindre effektivitet
Når det så er sagt, så måtte jeg også sande, at jeg bare ikke var helt så effektiv som på kontoret hjemme i Danmark. Det kræver i hvert fald enormt meget selvdisciplin, og det gælder jo også om at nyde det sted, du er. Så acceptér, at du nok ikke når helt så meget som på en dansk arbejdsdag – men sæt stadig rammer og planer op, som du kan arbejde ud fra.

4. Arbejd ude
En del af humlen ved at arbejde fra udlandet er netop, at du ikke har dit sædvanlige kontor og de sædvanlige faciliteter. Derfor gælder det om at finde steder, hvor du arbejder godt – på trods af det. Efter en del forsøg kom jeg frem til, at arbejdet gled bedre og mere effektivt fra en café end fra den lejlighed, hvor jeg boede. Også selvom her var mere ro og stabil internetforbindelse.

Workcation1Det kan blive en tand for mageligt bare at sidde derhjemme hver dag – og du kan også sidde med følelsen af, at du lige så godt kunne sidde i sofaen hjemme i Danmark i stedet for den by, du har valgt at være i. Derfor forsøgte jeg hver dag at opsøge en café i et nyt kvarter – for både at opleve nye steder og samtidig have et ok arbejdssted med god kaffe og internet. Jeg kan også allerede nu afsløre, at ideen med at sidde udenfor og nyde det gode vejr ikke virker 😉

Workcation2

Workcation3

5. Opsøg mennesker
Som sagt kan en workcation godt blive ret ensom, hvis du bare er i dit eget selskab hele tiden. Jeg var så heldig, at jeg kunne være sammen med venner ca. hveranden / hver tredje dag, men kender du ikke et øje i byen, så vær opsøgende på en anden måde. I mange storbyer findes fx ‘after work’-arrangementer, hvor man måske mødes til en drink og networking ved fyraften.

6. Sæt godt af med penge
Det kan være noget af en dyr affære at være på farten. Også selvom det ikke kun er ferie. Ud over at betale for overnatning og transport samt mad undervejs skal du regne med en god portion lommepenge hver dag til kaffe, frokost etc. på de caféer, hvor du arbejder fra. Og ofte når du måske ikke lige hjem til at lave ordentlig aftensmad, så det bliver restaurantbesøg eller lidt let på farten.

Workcation4

Hvad og hvor:
Workcation i Paris, maj 2017

Hvem:
Mig selv

Overnatning:
Jeg havde lejet fire forskellige studiolejligheder gennem Airbnb – det var lidt bøvlet at skulle flytte flere gange, men til gengæld oplevede jeg forskellige kvarterer tæt på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.