Tjekliste: Når du skal flyve (langt) som gravid

Hvad skal du egentlig være opmærksom på, hvis du gerne vil ud at rejse under din graviditet?

Jeg er netop vendt hjem fra en længere flyrejse til Florida – et par timer til London og derefter 9 timers fly fra London til Miami – med en lille baby i maven. Jeg var, da vi fløj ud, lige gået ind i uge 22 og fløj således tilbage, lige inden jeg gik ind i uge 24. Så godt og vel halvvejs i graviditeten.

Flyve gravid

Den klassiske ‘graviditet er ikke en sygdom’ gælder også her – men som med mange andre områder er der alligevel nogle ting, du som gravid skal undersøge og tage hensyn til, inden du booker en lang flyrejse.

Jeg har her samlet de områder, jeg selv er stødt på, da jeg researchede på vores rejse. Det er vigtigt at pointere, at det er mine erfaringer om at flyve langt som gravid – spørg altid din læge og andre fagpersoner, hvis du er i tvivl.

  • Som udgangspunkt må du flyve indtil fire uger før termin – venter du tvillinger, er det for nogle flyselskaber indtil 12 uger før. Men tjek altid dit flyselskabs regler på forhånd. Måske der gælder andre regler, hvis du tidligere har haft komplikationer i en graviditet eller har født før tid.
  • Tjek også, hvordan du er forsikret på forhånd – dækker dit forsikringsselskab, hvis der opstår komplikationer i forbindelse med din graviditet under rejsen? Eller gælder din afbestillingsforsikring, hvis du ikke kan rejse alligevel på grund af graviditetskomplikationer?
  • Undersøg, om du har brug for yderligere dokumenter ud over din vandrejournal – vi rejste med British Airways, og her anbefalede de at få udarbejdet en lægeerklæring på engelsk om, at graviditeten gik godt, hvor langt jeg var henne, og om der var én eller flere babyer undervejs.
  • Der kan være en øget risiko for blodpropper som gravid, især hvis du flyver langt. Derfor anbefaler mange (fx min læge), at man tager støttestrømper på inden afgang og beholder dem på, indtil du er ved destinationen. Derudover, at du drikker godt med væske undervejs og sørger for at rejse dig op og bevæge dig rundt hver halve til hele time.
  • Som udgangspunkt skulle det være fint at gå igennem kropsscannerne i lufthavnen som gravid, men spørg alligevel på forhånd – så kan du blive kropsvisiteret i stedet for.
  • Overvej, om der er nogen sundhedsrisiko ved det land, hvor du skal rejse hen – som gravid skal du fx passe på Zika-virussen, som bl.a. findes i Syd- og Mellemamerika, men som også har været til stede i det sydlige USA. Læs Udenrigsministeriets vejledning her.

Læs evt. også jordemoderens anbefaling til at rejse som gravid her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.