Guide: To Airbnb or not?

Overvejer du også, om du skal skifte hotelværelset ud med Airbnb på din næste ferie? Læs denne guide og få alle do’s and dont’s med i tasken.

Overnatningsportalen Airbnb har i den grad gjort det muligt at finde autentiske, billige steder at bo i alle afkroge af verden. Men fordi du netop booker dig ind hos private, ikke på et hotel, kan det måske også være svært at gennemskue, hvordan du griber det an, så du ikke står tilbage med en dårlig oplevelse.

Når jeg rejser, bruger jeg efterhånden kun Airbnb til at finde overnatning. Og jeg er faktisk aldrig blevet skuffet. Den klare fordel er, at du kan gøre din ferie en del billigere – for 300-500 kr. pr. nat kan du finde fine, små lejligheder, og du har samtidig muligheden for at spise morgenmad hjemmefra og ikke mindst kokkerere selv om aftenen til en billigere penge.

Airbnb

Der er god mulighed for at skabe hjemlig stemning i en Airbnb-lejlighed.

Samtidig giver det en dejlig, hjemlig følelse under ferien. Især hvis du er afsted i en uge eller mere, er det rart at have et ordentligt sted at slappe af om aftenen efter en dag på farten.

For at få den bedst mulige Airbnb-oplevelse er det dog vigtigt at være klar over en række ting, når du bruger overnatningstjenesten. Her er mine bedste råd:

1. Det er ikke hotelstandard
En af de vigtigste ting at huske er, at det ikke er et hotel, du booker. Det er jo også en del af charmen. Du kan selvfølgelig vælge at betale dig fra et sted med en lækker seng og høj kvalitet, men i langt de fleste tilfælde vil standarden være under hotelniveau. Det betyder, at det kan være små lejligheder af lidt ældre dato, sengen er måske i virkeligheden en sovesofa, og måske er toilettet på gangen.

Det er også en god idé at tjekke på forhånd, om der følger håndklæder og sengelinned med, eller om du også skal pakke det i tasken.

Airbnb3

Lyst anneks i Nordsjælland med eget bad og køkken. Her var der en god seng, og der fulgte håndklæder og linned med, men det er ikke altid tilfældet.

2. Screen lejligheden først
Heldigvis er udvalget af overnatningssteder virkelig stort på Airbnb, så i realiteten kan du vælge præcis det, der passer til din smag. Og du har mulighed for at screene stedet først. Læs beskrivelsen ordentligt igennem, bladr gennem billederne (og husk at tage de samme briller på, som hvis du ser på boligannoncer) og ikke mindst: læs brugernes anmeldelser af stedet.

Her får du et ret godt billede af, hvad der er fordele og ulemper ved lejligheden eller værelset. Det er bare vigtigt at huske, at anmeldelserne er subjektive – hvad der for én er en ulempe, er måske charmerende for en anden. Jeg har for eksempel oplevet en beskrivelse af en hems som ‘meget lavtloftet’, så jeg fik fornemmelsen af, at der var tale om en krybekælder. Men i virkeligheden kunne man sagtens gå oprejst rundt.

3. Vær obs på din booking
I modsætning til et hotel, hvor du ret hurtigt får en tilbagemelding på, om din booking er gået igennem, er det lidt anderledes gennem Airbnb. Den pågældende vært har 24 timer til at acceptere eller afvise din booking, og i mellemtiden er det bare at vente på svar.

Inden da nytter det ikke noget at booke værelser i øst og i vest, for bliver din forespørgsel accepteret, hænger du på den. Og aflysningspolitikken er meget varierende – nogle giver fuld refusion, mens andre kræver halvdelen af den samlede overnatningspris, hvis du aflyser.

Endelig, så husk, at de overnatningsdatoer, der gælder, er de, som værten har accepteret via Airbnb’s ‘accept-funktion’. Jeg har brændt nallerne på at foreslå en dag ekstra, som værten tilsyneladende havde sagt go til i en email til mig, men ikke formelt accepteret på sitet.

Airbnb2

Airbnb-lejlighed i Paris. For mig er det supercharmerende med sådan en hems, mens andre gæster havde beskrevet det som meget lavtloftet.

4. Aftal al praktik på forhånd
I sagens natur er der ikke tilknyttet en 24 timers reception til Airbnb-lejlighederne. I rigtigt mange tilfælde bor værten ikke i nærheden, eller også har han eller hun måske bestemte tidspunkter, hvor overdragelse af nøgler skal foregå på. Derfor er det en god idé at lave en klar aftale på forhånd om, hvordan og hvornår du kommer ind i lejligheden.

Det er også godt at have en aftale om, hvad du skal gøre, hvis der sker noget undervejs – hvis internettet eller andre ting ikke virker.

5. Opfør dig ordentligt
Det burde ikke være nødvendigt at sige, men alligevel. På et hotel kan du måske slippe af sted med lidt mere larm eller lidt mere rod, når du forlader stedet. Men husk, at du er gæst hos en vært. Så selvom du måske har betalt for rengøring, er det god stil at efterlade lejligheden i pæn og opryddet stand.

Mange steder vil du også finde olie, toiletpapir, kaffe eller andre fornødenheder fra starten. Her er det også velset at erstatte det, du bruger, eller måske efterlade andre ting, du har indkøbt i løbet af ugen, fx opvasketabs (friske madvarer er selvfølgelig et no go at efterlade).

Din opførsel på stedet bliver jo reflekteret i den anmeldelse, du får af værten efter dit ophold – og det kan være med til at sikre, at du får lov at leje en Airbnb-lejlighed igen en anden gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.