Togtur som rejseform – for/imod, tips og tricks

Er det fedt at udskifte fly og bil med en togtur, når du tager på ferie i Europa? Læs med her, hvor jeg giver dig mine bedste erfaringer.

Det er let at drømme sig hen til en romantisk togtur ned gennem Europa, mens landskabet stille og roligt stryger forbi vinduet, og du kan læne dig tilbage med en god bog. Men altså, er det nu så sjovt at tage toget på ferie i stedet for en rask flyvetur?

Ja! Synes jeg. Jeg har nu taget to lange togture for at komme frem og tilbage fra ferie. Én til Firenze for syv år siden og én til Genève her i påsken 2018.

Og trods et par trælse elementer vil jeg stadig anbefale togtur som rejseform. Men du skal nu alligevel kende for/imod og tage dine forholdsregler, hvis det skal blive en god tur. Læs med herunder.

Togtur 2

For togtur som rejseform:

 • Er du en slow traveller, som nyder rejsen fra a til b? Så vil du kunne lide at sætte dig ind og bare slappe af, tage det stille og roligt, no stress osv. Der er god tid til at komme ned i ferietempo undervejs og ‘vænne’ dig til, at nu er du altså på ferie – du behøver ikke nå en hel masse. Så når du kommer frem til destinationen, er arbejdet allerede lagt bag dig, og du er klar til at nyde ferien.
 • Du får mere følelsen af, at nu starter ferien, når du sætter dig ind i toget, end hvis rejseformen er fx fly. At ferien starter i din by og ikke først, når du lander på destinationen.
  Især hvis du, som jeg, bor langt fra lufthavnen. Så føles det lidt træls først at tage 3,5 timer til lufthavnen, være der 2 timer før, tjekke ind, sikkerhedstjek, flyvetid, få bagagen, finde transport ind til byen etc. etc. Det er mange skift, hvor du ikke rigtigt når at slappe af undervejs.
 • Rejsen bliver en del af ferien i sig selv. Her kan du læse en god bog, drikke en kop kaffe, spille et spil, strikke, tegne or whatever. Sysler, som du måske ikke mener, der er tid eller plads til, når du først når frem og skal udforske destinationen.

Togtur 4Skål! En stor, tysk øl i Deutche Bahns spisevogn på vej ned gennem Tyskland.

 • Du møder nye mennesker på en anden måde. Fordi der er god tid undervejs, kan du lettere falde i snak med dine medpassagerer, dele rejseerfaringer, få nye input. Således talte vi længe med et ældre ægtepar, der var på interrail ned gennem Tyskland og Østrig. Og vupti fik vi god inspiration til sommerferiens (måske) cykelferie i Tyskland.
 • Du er sammen med din rejsemakker på en helt anden måde. I kan begge slappe af, der er ingen, der skal køre og holde øje med vejen. Der er god tid til at snakke, spille spil og kigge ud ad vinduet.

Togtur 6Husk at medbringe læsestof og syslerier til turen.

 • Der er mere plads og spillerum undervejs. Hverken i fly eller bil er der specielt god plads til at få bevæget sig undervejs. Og der er i hvert fald ikke en spisevogn, hvor du kan sidde ordentligt og få lidt luftforandring fra kupeen.
 • Hvis du tager et nattog, kan du reelt tage afsted fredag efter arbejde og være klar til ferie lørdag morgen i Wien, Genève eller Paris. Og ikke mindst spare en overnatning på ferien 🙂

Togtur 7Puha, tidlig morgen på Aarhus Banegård.

Imod togtur som rejseform:

 • Det ER en lang tur, det kommer du ikke udenom. For os tog det 14 timer fra Aarhus til Genève med fire skift undervejs. Især den sidste del, hvor vi ikke kunne booke pladser på forhånd, føltes lidt lang.
 • Togture er desværre bare stadig en dyrere rejseform end fly eller bil. Du kan evt. overveje, om en Interrail-billet er et billigere alternativ, hvis du alligevel skal skifte destination undervejs.
 • Du skal passe ekstra godt på dine ting kontra på et fly, da der jo bliver gjort holdt undervejs, hvor der kan snige sig mistænksomme typer ombord.
 • Selvom du køber én rejse, består den sikkert af mange forskellige ture med forskellige togselskaber – så vær opmærksom på, at de ikke altid taler sammen i forhold til fx at vente på hinanden.

Togtur 9Der er god tid til at stirre ud ad vinduet undervejs.

Tips og tricks til togtur som rejseform:

 • Det kan være lidt svært at booke online, fordi du skal krydse flere lande. Gå hellere ned på din lokale togstation og få hjælp til den bedste rejseplan, så få skift som muligt og booking af siddepladser og sovepladser undervejs.
 • Er der mange skift undervejs, er det en god ide at få lagt 15-30 min. ind hver skift – så er der lidt buffer til forsinkelse, skift af perron etc. Det er ikke altid, at togene ‘taler sammen’ og venter på hinanden.
 • Lad være med at spare i budgettet ved at fravælge sovepladser undervejs, hvis du skal med nattog. Jeg har prøvet at sidde ret op og ned og (prøve at) sove i tog ned gennem Tyskland… du når bare mere mørbanket frem, end da du tog afsted.

Togtur 8Skift omgivelser undervejs og besøg den hyggelige spisevogn.

 • Med nattog kan du vælge mellem ligge- og sovepladser – alt efter hvor meget komfort du ønsker. For os var det fint med ‘bare’ liggepladser, men vær opmærksom på, at du kun får udleveret et tæppe, et lagen og en lille hovedpude. Så tag selv ekstra tæpper /soveposer med, da det kan blive lidt køligt ellers.
 • Husk at låse sovekupeen af og ellers passe ekstra godt på dine ejendele. I vores kupe fik tre af os desværre stjålet pung, telefon og pas, mens vi lå og sov. Det er (åbenbart) et erhverv for nogen at stå af og på, når toget holder undervejs, og ellers nå at stjæle, hvad de kan. Eller at købe billet som en almindelig passager og så gå på tyvetogt i kupeerne.

Togtur 5En lille ‘let’ anretning undervejs 😉

 • Der er ikke rigtig mulighed for at stå af og proviantere undervejs. Så overvej på forhånd, om du vil pakke en god madpakke til den lange tur – eller om I vil købe i spisevognen. Det er ok mad, men også lidt tungt og snasket.
 • Pak gerne dine ting i en rygsæk frem for kuffert – det gør det langt nemmere at komme hurtigt ind og ud af togene og rundt på banegårdene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.